Ett större glas rymmer mer

Jag som driver Equilibrain heter Maja Jansson. Jag har en kandidatexamen i medicinsk vetenskap med medicin som huvudämne samt en steg 1-utbildning i kognitiv beteendeterapi via Sverigehälsan. Jag har genomgått kurserna Neurofeedback Assessment and Intervention (ackrediterad av Biofeedback Certification International Alliance) genom Saybrook University, samt kurserna Infra-Slow Fluctuations Training nivå 1 och 2. Jag arbetar under handledning av mentorer med relevant utbildning och omfattande erfarenhet av neurofeedback. Jag är även utbildad yogalärare och personlig tränare och integrerar gärna rörelse i arbetet med klienter. 

 

Man kan likna effekten av neurofeedback vid att hälla vatten i ett litet respektive ett större glas. Storleken på glaset står för nervsystemets förmåga att reglera sina egna tillstånd och i verkliga livet vilka påfrestningar man klarar av att hantera. Jag tänker att våra nervsystem är våra medvetandens infrastruktur. Vissa rytmer, kopplingar och strukturer måste vara på plats i våra hjärnor för att vissa upplevelser ska vara möjliga för oss. Jag tycker det är hisnande att tänka på att i den elektriska aktiviteten i våra huvuden ryms våra tankar, våra drömmar, våra identiteter och inre världar, att vår biologi och fysiologi är med och styr vilka liv som är tillgängliga för oss.


Den amerikanska psykoterapeuten Sebern Fischer som tränar allvarligt traumatiserade personer med neurofeedback säger att rädsla är den centrala känslan i nästan allt psykiskt lidande, och jag är benägen att hålla med henne. Rädsla handlar om överlevnad, och när hjärnan fokuserar på överlevnad kan den inte fokusera på att vara kreativ och nyfiken, bygga relationer och vara i nuet. För mig handlar neurofeedback inte bara om att komma tillrätta med problem utan också om självupptäckande, förverkligande av potential och andlig utveckling. Träningen väcker existentiella frågor: Hur ska jag förstå mig själv om jag börjar uppleva saker som jag inte upplevde innan, kan göra saker som jag inte kunde göra innan? Hur förändras min självbild, min värld, mina relationer, mitt liv? Vem kan jag bli? Vad blir möjligt?